Daržovės, kurias užauginsite per savaitę

Kai pirmą kartą išgirdau, kad galima užauginti daržoves per savaitę, pagalvojau – čia kažkas juokauja. Bet pasirodo, ne! Yra tikrai nemažai augalų, kurie auga taip greitai, kad jau po kelių dienų galite skinti pirmuosius lapukus, o per savaitę turėti pilnavertį derlių. Aš pats išbandžiau daugumą šių augalų ir galiu pasakyti – tai tikrai veikia.

Žinoma, čia nėra jokių stebuklų. Tiesiog kai kurie augalai gamtoje sukurti augti žaibiškai. Dažniausiai tai yra žalumynai ir mikrožalumynai, bet yra ir keletas kitų. Svarbiausia – žinoti, ką sėti ir kaip prižiūrėti.

Mikrožalumynai – tikri greituoliai

Mikrožalumynai yra absoliučiai greičiausi augalai, kuriuos galite užauginti. Tai iš esmės yra įprastų daržovių daigai, kuriuos nuskinama tada, kai jie dar maži – apie 2-5 cm aukščio.

Mano patirtis rodo, kad ridikėlių mikrožalumynai yra patys greičiausi. Juos galite skinti jau po 3-4 dienų! Skonį turi aštrų, panašų į suaugusius ridikėlius, bet daug švelnesnį. Sėju juos ant drėgnos vatos ar specialaus substrato, ir per kelias dienas turiu puikų priedą salotoms.

Brokolių mikrožalumynai užauga per 5-6 dienas ir turi nuostabų, šiek tiek riešutinį skonį. Jie pilni vitaminų ir puikiai tinka tiek salotoms, tiek kaip garnyras prie mėsos patiekalų.

Taip pat greitai auga garstyčių ir kreso mikrožalumynai. Abu turi aštrų, pikantišką skonį ir puikiai papildo bet kokį patiekalą. Garstyčių mikrožalumynai ypač gerai dera su mėsos patiekalais.

Salotų lapai – klasika, kuri niekad neapvils

Jei norite kažko daugiau nei mikrožalumynų, salotų lapai yra puikus pasirinkimas. Nors pilnai subrendusias salotas reikia auginti mėnesį ar daugiau, jaunus lapukus galite skinti jau po savaitės.

Mizuna – tai japonų salotų veislė, kuri auga neįtikėtinai greitai. Per savaitę lapai pasiekia 5-7 cm ilgį ir yra visiškai tinkami valgymui. Skonį turi šiek tiek aštrų, panašų į ridiką, bet labai malonų.

Rukola taip pat auga labai greitai. Jaunus rukolos lapukus galite skinti jau po 5-7 dienų. Jie turi intensyvų, šiek tiek karčią skonį, kuris puikiai dera su pomidorais ir sūriu.

Paprastos lauko salotos taip pat gali duoti pirmuosius lapukus per savaitę, ypač jei auginsite jas šiltnamyje ar ant palangės. Tiesa, lapai bus dar maži, bet jau visiškai valgomi ir skanūs.

Daržovės. Nuotrauka: https://www.istockphoto.com

Žalumynai – aromatiniai greituoliai

Daugelis žmonių nežino, kad žalumynai gali augti itin greitai. Aš pats buvau nustebęs, kai pirmą kartą išbandžiau.

Kresas yra absoliutus čempionas tarp žalumynų. Jį galite skinti jau po 4-5 dienų! Turi aštrų, šiek tiek pipirišką skonį ir puikiai tinka tiek salotoms, tiek sumuštiniams. Aš dažnai auginu kresą ant palangės – jis neprašmatnus ir auga net žiemą.

Krapai taip pat gali duoti pirmuosius žalius lapukus per savaitę. Tiesa, jie bus dar labai maži, bet jau turės tą charakteringą krapų aromatą. Puikiai tinka kaip prieskonių priedas.

Petražolės auga šiek tiek lėčiau, bet jaunus lapukus taip pat galite ragauti po savaitės. Jie bus dar švelnūs ir ne tokie intensyvaus skonio kaip suaugę.

Svogūnų laiškų fenomenas

Štai ko tikrai nesitikėjau – svogūnų laiškų! Pasirodo, jei pasodinsite svogūnėlius ar net paprastus svogūnus iš parduotuvės, jau po kelių dienų pradės dygti žali laiškukai.

Aš išbandžiau su paprastais svogūnais iš parduotuvės – tiesiog pastatiau juos į vandenį, ir po 3-4 dienų turėjau žalius laiškelius. Per savaitę jie užaugo 10-15 cm ilgio. Skonį turi švelnesį nei suaugę svogūnai, bet labai malonų.

Svogūnėliai auga dar greičiau. Juos galite auginti tiek žemėje, tiek vandenyje. Per savaitę gausite puikius žalius laiškelius, kurie tiks bet kokiam patiekalui.

Ypač patiko česnakų laiškukai. Jei pasodinsite česnako skiltelę, per savaitę turėsite žalius laiškelius su švelniu česnako skoniu. Jie puikiai tinka salotoms ir karštiems patiekalams.

Praktiniai patarimai sėkmingam auginimui

Per kelerius metus eksperimentuojant su greitai augančiomis daržovėmis, susikaupė nemažai patirties. Štai svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti:

Temperatūra yra raktinė. Dauguma šių augalų mėgsta šilumą – 18-22°C temperatūra yra ideali. Jei auginate ant palangės, stenkitės, kad nebūtų per šalta naktimis.

Drėgmė turi būti pastovi. Greitai augantys augalai reikalauja daug vandens, bet ne per daug. Žemė turi būti drėgna, bet ne šlapia. Aš dažnai purškiu vandenį iš purkštuko – taip lengviau kontroliuoti drėgmę.

Šviesa labai svarbi. Net jei auginate ant palangės, kartais reikia papildomos šviesos, ypač žiemą. Aš naudoju paprastą LED lempą – ji puikiai veikia.

Substrato pasirinkimas. Mikrožalumynams puikiai tinka net paprasta vata ar popieriaus rankšluosčiai. Didesniems augalams geriau naudoti kokybišką žemę ar specialų substratą.

Kur ir kaip sėti – mano patikrinti metodai

Per šiuos metus išbandžiau daugybę būdų ir vietas auginimui. Štai kas man veikia geriausiai:

Ant palangės – pats patogiausias būdas. Naudoju nedidelius vazonėlius ar net plastikinius indelius su skylutėmis dugne. Svarbiausia, kad būtų pakankamai šviesos ir netrauktų.

Balkone – jei turite balkoną, tai puiki vieta, ypač pavasarį ir vasarą. Tik reikia saugoti nuo stipraus vėjo ir tiesioginio saulės šviesos pačioje karštyje.

Šiltnamyje – jei turite šiltnamį, tai idealios sąlygos. Galite kontroliuoti temperatūrą ir drėgmę, o augalai auga dar greičiau.

Mikrožalumynams aš dažnai naudoju specialius daiginimo indelius su tinkleliu. Tiesiog užpilu vandens, užberu sėklas ant tinklelio, ir jos dygsta be jokios žemės. Labai patogu ir švaru.

Didesniems augalams geriau naudoti nedidelius vazonėlius su gera drenažo sistema. Aš dažnai naudoju senus jogurto indelius – padarau dugne kelias skylutes ir puiku.

Sezonų ypatumai ir kas kada geriausia auga

Nors daugelį šių augalų galima auginti ištisus metus, yra tam tikri sezoniniai ypatumai, kuriuos verta žinoti.

Pavasaris – idealus laikas pradėti. Dienos ilgėja, šilčiau, augalai auga kaip ant mielių. Ypač gerai auga visos salotos ir žalumynai.

Vasara – reikia atsargiau su tiesiogine saule. Mikrožalumynai gali „sudegti”, jei per karšta. Geriau auginti šešėlyje ar su papildoma apsauga.

Ruduo – puikus laikas mikrožalumynams. Temperatūra ideali, nėra per karšta. Daugelis žalumynų rudenį net geriau auga nei vasarą.

Žiema – sunkiausias laikas, bet ne negalimas. Reikia papildomos šviesos ir šilumos. Ant palangės puikiai auga kresas ir mikrožalumynai.

Kai viskas susideda į vieną paveikslą

Žinote, kas man labiausiai patinka šiame greitųjų daržovių auginime? Tai, kad galiu turėti šviežių žalumynų ir salotų ištisus metus, nepriklausomai nuo oro ar sezono. Ypač žiemą, kai parduotuvėse daržovės brangios ir ne visada kokybiškai, savas mini daržas ant palangės yra tikras išgelbėjimas.

Be to, tai puikus būdas įtraukti vaikus į daržininkystės pasaulį. Mano vaikai dabar patys sėja mikrožalumynus ir kasdien stebi, kaip jie auga. Per savaitę matyti rezultatą – tai kur kas įdomiau nei laukti mėnesį, kol užaugs pomidorai.

Ekonomiškai tai irgi labai naudinga. Mikrožalumynų pakuotė parduotuvėje kainuoja 2-3 eurus, o sėklų maišelis – tiek pat, bet iš jo galima užauginti dešimtis porcijų. Skaičiuokite patys.

Svarbiausia – nepabūgti eksperimentuoti. Aš pats pradėjau nuo paprasto kreso ant palangės, o dabar turiu tikrą mini daržą su dešimtimis skirtingų augalų. Kiekviena sėkla – tai mažas eksperimentas, ir net jei kažkas nepavyks, praradimas minimalus, o patirtis – neįkainojama.

Taigi, jei dar niekada nebandėte auginti greitųjų daržovių, rekomenduoju pradėti nuo kreso ar ridikėlių. Per savaitę turėsite rezultatą, o gal ir naują hobį visam gyvenimui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų