Kreminiai makaronai su vištiena – komforto maistas per 20 minučių

Kai laiko trūksta, o noras skaniai pavalgyti neprapuola, kreminiai makaronai su vištiena tampa tikru išsigelbėjimu. Šis patiekalas – puikus pavyzdys, kaip per trumpą laiką galima paruošti sotų, skanų ir šeimą džiuginantį maistą. Ne veltui tokio tipo receptai internete renka tūkstančius peržiūrų – žmonės ieško paprastų, bet veiksmingų sprendimų kasdienei virtuvei.

Kreminių makaronų su vištiena fenomenas slypi ne tik jų greitumo, bet ir universalumo. Šis patiekalas puikiai tinka ir skubančiam studentui, ir užimtai šeimai, ir net tiems, kurie tik pradeda savo kulinarinį kelią. Pagrindinis šio recepto privalumas – galimybė eksperimentuoti su ingredientais, priklausomai nuo to, kas yra šaldytuve.

Kodėl būtent šis derinys veikia

Vištienos ir kreminio padažo derinys nėra atsitiktinis. Vištienos mėsa puikiai sugeria padažo skonius, o kremas suteikia patiekalui švelnumo ir sotumo. Makaronai čia veikia kaip idealus pagrindas – jie ne tik prisotina, bet ir padeda subalansuoti visus skonius.

Tekstūrų žaidimas šiame patiekale yra ypač svarbus. Švelni vištienos mėsa, kreminė konsistencija ir makaronų „kandumas” sukuria harmoningą visumą. Dar vienas pliusas – šis patiekalas puikiai „atlaikys” šildymą kitą dieną, todėl galite drąsiai ruošti didesnį kiekį.

Maistinės vertės požiūriu, čia gauname ir baltymų iš vištienos, ir angliavandenių iš makaronų, o pridėjus daržovių, patiekalas tampa dar pilnavertesnis. Kremas, nors ir kaloringas, suteikia reikalingų riebalų, kurie padeda organizmu įsisavinti vitaminus.

Ingredientų pasirinkimo gudrybės

Vištienos pasirinkimas gali lemti viso patiekalo sėkmę. Krūtinėlė – klasikinis variantas, bet šlaunelės mėsa bus sultingesnė ir aromatingesnė. Jei naudojate krūtinėlę, neperkepkite – ji greitai tampa sausa. Šlaunelės mėsai galite skirti šiek tiek daugiau laiko kepimui.

Makaronų forma taip pat svarbi. Penne, fusilli ar farfalle puikiai „sugaudo” kreminio padažo. Vengkite per plonų makaronų – jie gali išvirinti per greitai ir tapti per minkšti. Spaghetti ar linguine šiam patiekalui netinka, nes padažas nuo jų tiesiog nuslinks.

Kremo pasirinkimas – dar viena svarbi detalė. 33% riebumas yra optimalus – mažiau riebus kremas gali suskisti, o per riebus padarys patiekalą per sunkų. Alternatyva – grietinė, bet tada reikės šiek tiek koreguoti kepimo laiką ir temperatūrą.

Kreminiai makaronai su vištiena. Nuotrauka: https://www.istockphoto.com

Technikos subtilybės greitam rezultatui

Laiko taupymo paslaptis slypi tinkamoje seka. Kol virsta makaronai, spėsite paruošti vištienos ir padažo dalį. Vandenį makaronams užvirkite iš karto – tai sutaupys bent 5 minutes. Nepamirškite gerai pasūdyti vandenį – makaronai turėtų būti skanūs patys savaime.

Vištienos pjaustymas į vienodo dydžio gabalėlius užtikrins tolygų kepimą. Per dideli gabalai nebus gerai iškepti, per maži – išdžius. Optimalus dydis – apie 2 cm kubeliai. Mėsą kepkite stipriame ugnyje, kad ji greitai „užsispėtų” ir išliktų sultinga.

Padažo ruošimo metu svarbu nekaitinti kremo per stipriai – jis gali suskisti. Geriausia kremą įpilti į šiek tiek atvėsintą keptuvę ir maišyti nuolat. Jei padažas atrodo per skystas, palikite jį paburbėti minutę-kitą – jis pats sutirštės.

Skonių variacijų galimybės

Bazinis receptas – tik pradžia eksperimentams. Česnakų pridėjimas suteiks patiekalui pikantiškai aromato. Užteks 2-3 skiltelių, smulkiai sukapotų ir pakepintų kartu su vištiena. Šviežių žolelių – petražolių, krapų ar baziliko – sauja prieš patiekiant keičia patiekalo charakterį.

Daržovių pridėjimas ne tik pagerina skonį, bet ir padaro patiekalą spalvingesnį. Brokoliai, žirneliai, špinatai ar net saulėje džiovinti pomidorai puikiai dera su kreminiu padažu. Daržoves geriausia pridėti paskutinėmis minutėmis, kad jos išliktų traškios.

Sūrio mėgėjams patiks parmezano ar kito kietojo sūrio pridėjimas. Jį geriausia tarkuoti tiesiai į lėkštę – taip sūris nebus „guminis” ir išlaikys savo skonį. Dar viena idėja – šiek tiek garstyčių ar vyno padažui – suteiks gilesnio skonio.

Receptas

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 400 g makaronų (penne, fusilli ar kiti)
  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • 200 ml grietinėlės (30-35% riebumo)
  • 100 ml vištienos sultinio
  • 1 svogūnas
  • 2-3 česnako skiltelės
  • 150 g kietojo sūrio (parmezano ar kt.)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis džiovintų bazilikų
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės (papuošimui)

Paruošimas:

Vištienos paruošimas: Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais (apie 2×2 cm). Pagardinkite druska ir pipirais.

Makaronų virimas: Užvirinkite didelį puodą pasūdyto vandens. Įdėkite makaronus ir virkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas iki „al dente” būsenos. Nusunkite, palikdami apie 100 ml makaronų virimo vandens.

Padažo gaminimas: Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite vištienos gabalėlius ir kepkite ant vidutinės-stiprios ugnies apie 5-7 minutes, kol gražiai apskrus. Išimkite vištieną į lėkštę.

Toje pačioje keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną apie 3 minutes, kol suminkštės. Pridėkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar minutę.

Kreminio padažo formavimas: Supilkite grietinėlę ir vištienos sultinį. Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies 2-3 minutes. Įberkite džiovintus bazilikus, pagardinkite druska ir pipirais.

Sudėjimas: Grąžinkite vištieną į keptuvę su padažu. Sudėkite nusunktus makaronus ir gerai išmaišykite. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek makaronų virimo vandens.

Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą sūrį. Maišykite, kol sūris ištirps ir padažas taps kreminis.

Patiekimas: Patiekite iškart, papuošę šviežiomis petražolėmis ir papildomai pabarstyti tarkuotu sūriu.

Patarimai:

  • Vištieną galite pagardinti paprika ar kario milteliais papildomam skoniui
  • Galite pridėti špinatų, brokolių ar saulėje džiovintų pomidorų
  • Norint lengvesnio varianto, grietinėlę galite pakeisti natūraliu jogurtu

Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

Viena dažniausių klaidų – makaronų pervirimas. Jie turėtų būti al dente, nes dar šiek tiek „dovirs” su padažu. Geriau juos šiek tiek nevirti, nei pervirti. Makaronų vandens nepilkite – jis pravers padažui skiedžiant, jei reikės.

Vištienos perkepimas – kita klasikinė klaida. Krūtinėlės mėsa kepama tik tol, kol pakeičia spalvą ir tampa balta. Jei abejojate, geriau šiek tiek nepakepti – mėsa „prieks” padaže. Termometras čia būtų idealus sprendimas – vištienos vidaus temperatūra turėtų pasiekti 74°C.

Padažo konsistencijos problemos dažnai kyla dėl netinkamos temperatūros. Per karšta keptuvė sukietins kremą, per šalta – padažas nebus vienalytis. Jei padažas vis tiek suskilo, išimkite jį nuo ugnies ir energingai maišykite – dažnai tai padeda situaciją ištaisyti.

Patiekimo ir laikymo patarimai

Kreminiai makaronai geriausi patiekiami iš karto, kol dar karšti. Lėkštes galite pašildyti orkaitėje ar karštu vandeniu – taip patiekalas ilgiau išliks šiltas. Dekoravimui užteks šviežių žolelių šakelės ir šiek tiek juodųjų pipirų.

Jei liko maisto, jį galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Šildant mikrobangų krosnelėje, pridėkite šaukštą vandens ar pieno – padažas vėl taps kreminis. Šaldyti šio patiekalo nerekomenduojama – kremas po atšildymo keičia tekstūrą.

Porcijų dydis priklauso nuo to, ar tai pagrindinis patiekalas, ar garnyrас. Kaip pagrindinis patiekalas, 100g sausų makaronų ir 150g vištienos užteks vienam suaugusiam žmogui. Jei patieksite su salotomis, porcijas galite sumažinti.

Kada 20 minučių virsta kulinarijos stebuklu

Šis receptas įrodo, kad skanus maistas nebūtinai reikalauja valandų prie viryklės. Kreminiai makaronai su vištiena – tai ne kompromisas tarp greitumo ir skonio, o harmoningas abiejų derinys. Svarbu suprasti, kad greitis virtuvėje atsiranda su patirtimi – kuo dažniau ruošite, tuo sklandžiau viskas seksis.

Šio patiekalo universalumas leidžia jam tapti tikru šeimos favoritu. Vaikai mėgsta kreminio padažo švelnumą, suaugusieji vertina sotumą ir greitumą, o mama džiaugiasi paprastumu. Tai vienas iš tų receptų, kuriuos verta išmokti mintinai.

Galiausiai, kreminiai makaronai su vištiena – tai ne tik maistas, bet ir galimybė eksperimentuoti, kurti, džiaugtis virtuvės procesais net ir tada, kai laiko labai mažai. Kartais būtent tokie paprasti patiekalai tampa brangiausiais prisiminimais apie namų jaukumą ir šeimos vakarienės šilumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų