Kai vakaras artėja, o šaldytuve tyso vištienos gabalėliai ir grietinėlė, o šeima jau klausinėja „kas šiandien vakarienei?” – turiu tau puikų sprendimą! Makaronai su vištiena ir grietinėle yra tas receptas, kuris išgelbės bet kurį vakarą ir visi bus sotūs bei laimingus.
Šis patiekalas man tapo tikru gelbėjimu, kai reikia greitai ir skaniai pamaitinti šeimą. Jis ne tik paprastas ruošti, bet ir labai universalus – gali pridėti tai, kas yra šaldytuve, ir vis tiek bus skanu. Be to, vaikai tiesiog pamilo šį kremišką skonį!
Kodėl šis receptas tapo mano favoritu
Prisimenu, kaip pirmą kartą gaminu šiuos makaronus buvo tikras eksperimentas. Turėjau tik keletą ingredientų, o svečiai jau buvo pakeliui. Rezultatas mane nustebino – patiekalas buvo ne tik skanus, bet ir atrodė labai elegantiškai. Nuo to laiko šis receptas tapo mano „aso rankovėje”.
Kas man labiausiai patinka šiame patiekale, tai jo universalumas. Gali naudoti bet kokius makaronus – nuo paprastų spagečių iki penne ar fusilli. Vištienos gabalėliai tampa minkšti ir sultingi, o grietinėlės padažas suteikia tą kremišką skonį, kurio taip trūksta kasdienėje virtuvėje.
Ingredientai, kurie padarys stebuklą
Šiam patiekalui tau reikės:
- 400 g makaronų (aš dažniausiai naudoju penne arba fusilli)
- 500 g vištienos krūtinėlės (supjaustyta nedideliais gabalėliais)
- 300 ml grietinėlės (30% riebumo – tikrai verta investuoti į geresnę kokybę)
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 3-4 česnako skiltelės
- 200 g šviežių pievagrybių (arba konservuotų)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska, pipirai pagal skonį
- Šviežių žolelių (petražolės, krapai ar bazilikas)
- Parmezano sūris tarkavimui
Patarimas iš patirties: jei namuose neturi grietinėlės, gali pakeisti grietine (20% riebumo), tik tada pridėk šiek tiek sviesto, kad padažas būtų kremiškesnis.
Žingsnis po žingsnio į skonių rojų
Pirmiausia paruošk makaronus. Užvirink didelį puodą sūdyto vandens ir išvirk makaronus pagal pakuotėje nurodytas instrukcijas. Svarbu – neišvirk per minkštai! Jie turėtų likti šiek tiek tvirtokai, nes dar truputį virsis su padažu.
Kol makaronai virsta, ruošk vištienos mišinį. Keptuvėje įkaitink aliejų ir apkepk vištienos gabalėlius iš visų pusių, kol jie taps auksiniai. Tai užtruks maždaug 5-7 minutes. Vištiena turi būti gerai iškepusi, bet ne sausa.
Pridėk aromatus. Prie vištienos įdėk smulkiai supjaustytą svogūną ir keptuvėje išlaikyk 3-4 minutes, kol svogūnas taps skaidrus. Tada pridėk susmulkintą česnaką ir kepk dar minutę – česnako aromatas turi pasklisti, bet jis neturi sudegti.
Grybų eilė. Įdėk supjaustytas pievagrybės ir kepk, kol jos išleis savo syvą ir šiek tiek apskrus. Tai užtruks apie 5 minutes. Grybės suteiks patiekalui puikų žemės skonį.

Grietinėlės padažo paslaptys
Čia prasideda tikroji magija! Sumažink ugnį iki mažiausios ir atsargiai įpilk grietinėlę. Kodėl atsargiai? Nes per karšta keptuvė gali grietinėlę „suardyti” ir ji taps grudėta. Niekas to nenori!
Nuolat maišydama, leisk padažui užvirti. Tada pridėk druską ir pipirus pagal skonį. Aš paprastai dar pridėdu šypsnelį muskato riešuto – jis suteikia ypatingą aromatą grietinėlės padažui.
Jei padažas atrodo per skystas, leisk jam paburbėti keletą minučių – jis natūraliai sutirštės. Jei per tirštas – pridėk šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai. Šis vanduo turi krakmolo, kuris padės padažui geriau prilipti prie makaronų.
Sujungimo menas
Kai makaronai išvirę, nuskunk juos, bet pasilik šiek tiek virimo vandens – jis dar pravers! Karštus makaronus iškart įdėk į keptuvę su grietinėlės padažu ir vištiena.
Dabar prasideda svarbiausias etapas – viską reikia gerai sumaišyti. Aš naudoju makaronų žnyples arba dvi šakutes ir atsargiai maišau, kad kiekvienas makarono gabalėlis apsisiautų tuo kremišku padažu. Jei mišinys atrodo per sausas, pridėk po truputį to virimo vandens.
Paragauk ir, jei reikia, pridėk daugiau druskos ar pipirų. Kartais aš dar pridėdu šypsnelį citrinų sulčių – jis subalansuoja grietinėlės riebalų skonį.
Patiekimo subtilybės
Patiek iš karto, kol dar karšta! Ant kiekvienos lėkštės paberk šviežiai tarkuoto parmezano sūrio ir smulkiai kapotų žolelių. Aš dažniausiai naudoju petražoles, bet bazilikas ar krapai taip pat puikiai tinka.
Jei nori, kad patiekalas atrodytų dar iškilmingiau, gali papuošti keliais pomidorų griežinėliais arba alyvuogėmis. Šviežias salotų lapas šone taip pat niekada nepakenks.
Variacijų galimybės ir praktiniai patarimai
Šis receptas yra kaip tuščias drobė – gali eksperimentuoti kaip širdis geidžia! Vietoj pievagrybių puikiai tiks šampinjonai ar net laukinės grybės, jei turi progą jų gauti.
Mėgsti daržoves? Pridėk brokolių žiedų, žirnelių ar špinatų. Špinatus geriausia pridėti pačioje pabaigoje – jie greitai suvysta nuo karščio ir išlaiko gražų žalią spalvą.
Jei šeimoje yra aštraus maisto mėgėjų, pridėk šiek tiek čili dribsnių arba aštraus paprikų miltelių. O tiems, kas mėgsta sūresnį skonį, rekomenduoju pridėti šiek tiek sūraus sūrio, pavyzdžiui, feta arba mocarelos.
Praktinis patarimas: šis patiekalas puikiai tinka ir kitai dienai. Šaldytuve išsilaikys 2-3 dienas. Šildydama pridėk šiek tiek pieno arba grietinėlės, kad padažas vėl taptų kremiškas.
Kai skonis susitinka su praktikumu
Štai ir viskas – per pusvalandį ant stalo atsidurs patiekalas, kuris patenkins ir išrankiausius skonius. Šie makaronai su vištiena ir grietinėle tapo mano šeimos favoritu ne be reikalo. Jie paprasti, elegantiški, greiti, skanūs, o svarbiausia – visada pavyksta!
Nebijok eksperimentuoti ir pritaikyti šį receptą savo šeimos poreikiams. Gal tau labiau patiks su kita mėsa, o gal norėsi pridėti daugiau daržovių. Virtuvė – tai kūrybos erdvė, o šis receptas – puikus pagrindas tavo kulinariniams eksperimentams.
Tikiu, kad šis patiekalas taps ir tavo šeimos favoritu. Juk kas gali atsispirti grietinėlei, sultingai vištienos ir aromatingų žolelių deriniui? Skanaus!