Kas gali būti geriau už traškius, aukso spalvos blynėlius, kurie tiesiog tirpsta burnoje? O jei dar pridėsime, kad jie gaminami iš vištienos ir yra ne tik skanūs, bet ir maistingi – turime tikrą kulinarijos perliuką! Šie vištienos blyneliai tapo mano šeimos absoliučiu favoritu, ypač kai reikia greitai ir skaniai pamaitinti visus namiškius.
Prisimenu, kaip pirmą kartą išbandžiau šį receptą – tai buvo vienas iš tų vakarų, kai šaldytuve liko tik šiek tiek vištienos ir keletas paprastų produktų. Maniau, kad nieko ypatingo neišeis, bet rezultatas mane tiesiog pribloškė! Nuo to laiko šie blyneliai reguliariai atsiduria mūsų stale.
Kodėl verta rinktis vištienos blynėlius
Vištienos blyneliai – tai puikus sprendimas, kai norite paįvairinti kasdienį meniu. Jie ne tik skanūs, bet ir labai praktiški. Galite juos gaminti iš likusios virtos vištienos arba specialiai tam tikslui paruošti šviežią mėsą. Šis patiekalas puikiai tinka ir kaip pagrindinis valgis, ir kaip užkandis.
Be to, vištienos blyneliai yra tikras išsigelbėjimas užimtoms mamoms. Juos galima paruošti iš anksto ir šaldyti, o vėliau tik pašildyti keptuvėje. Vaikai juos tiesiog dievina – traškus paviršius ir sultingas vidus nieką nepalieka abejingą.
Maistingumo požiūriu šie blyneliai taip pat neapvils. Vištiena – puikus baltymų šaltinis, o pridėjus daržovių, gausite pilnavertį ir subalansuotą patiekalą. Aš dažnai į tešlą įmaišau smulkiai pjaustytos morkos, svogūnų ar net žalumynų.
Reikalingi produktai ir jų pasirinkimo gudrybės
Pagrindiniams vištienos blynėliams jums reikės:
- 500 g vištienos (geriausia krūtinėlė arba šlaunelė)
- 2 kiaušiniai
- 3-4 šaukštai miltų
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Šiek tiek šviežių žalumynų (krapų, petražolių)
- Aliejaus kepimui
Vištienos pasirinkimas labai svarbus. Aš visada renkuosi šviežią mėsą, nes ji duoda geresnį skonį ir tekstūrą. Jei naudojate šaldytą vištienos, būtinai ją gerai atšildykite. Krūtinėlė duos švelnesnį skonį, o šlaunelė – sultingesnį rezultatą.
Kalbant apie kiaušinius, geriausia naudoti namų kiaušinius – jie ne tik skanesni, bet ir padės blynėliams geriau laikytis formos. Miltus galite naudoti įprastus kviečių, bet jei norite eksperimentuoti, pabandykite su grikių ar speltos miltais.
Mėsos paruošimas – svarbiausias žingsnis
Vištienos paruošimas – tai tikras menas, nuo kurio priklauso galutinis rezultatas. Aš visada pradėdu nuo to, kad mėsą gerai nuplaunu šaltu vandeniu ir nusausinu popieriniais rankšluosčiais. Po to pjaustau ją nedideliais gabaliukais – maždaug 2-3 cm dydžio.
Toliau vištienos gabalėlius dedame į maišytuvą arba smulkintuvą. Čia svarbu nepersistengti – mėsa turi būti susmulkinta, bet ne paversta koše. Man patinka, kai lieka nedidelių gabaliukų, nes tai suteikia blynėliams įdomesnės tekstūros.
Jei neturite maišytuvo, galite mėsą susmulkinti ir rankomis. Tiesiog pjaustykit ją labai smulkiai aštrių peiliu. Tai užims šiek tiek daugiau laiko, bet rezultatas bus ne mažiau skanus.
Svogūną ir česnakus taip pat smulkiai supjaustykit. Aš dažnai juos šiek tiek paskrudinu keptuvėje prieš maišant su mėsa – taip jie atskleidžia gilesnį skonį ir aromatus.

Tešlos gaminimas ir konsistencijos paslapties
Tešlos konsistencija – tai tas dalykas, kuris dažnai kelia klausimų. Per daug skysta tešla išsiskirs keptuvėje, o per daug tiršta duos sausus blynėlius. Aš per metus išmokau rasti tą auksinį vidurį.
Pradėkite nuo to, kad sumaišykite susmulkintą vištienos su kiaušiniais dideliame dubenyje. Gerai išmaišykite, kad kiaušiniai tolygiai pasiskirsčių. Po to po truputį pilkite miltus, nuolat maišydami. Tešla turi būti tokios konsistencijos, kad laikytųsi šaukšte, bet lengvai nukristų į keptuvę.
Jei tešla per skysta, pridėkite dar šiek tiek miltų. Jei per tiršta – po lašelį vandens arba pieno. Aš dažnai vietoj vandens naudoju vištienos sultinį – taip blyneliai būna dar skanesni.
Prieskonius pridėkite pagal skonį. Be druskos ir pipirų, galite eksperimentuoti su kitais prieskoniais. Man patinka pridėti šiek tiek malto imbiero arba čili pipirų – tai suteikia blynėliams pikantišką atspalvį.
Kepimo technikos ir gudrybės
Kepimas – tai paskutinis, bet ne mažiau svarbus žingsnis. Keptuvę gerai įkaitinkite vidutinio stiprumo ugnyje. Aš visada naudoju plačią keptuvę su storu dugnu – taip blyneliai kepasi tolygiai ir nepridega.
Aliejaus nepilkite per daug – užtenka tiek, kad keptuvės dugnas būtų lengvai padengtas. Per daug aliejaus padarys blynėlius per riebius, o per mažai – jie pridegs.
Tešlą dėkite šaukštu, formuodami nedidelius blynėlius. Aš dažnai darau juos maždaug delno dydžio – taip jie gražiai iškepą ir patogūs valgyti. Tarp blynėlių paliekite šiek tiek vietos, kad jie nesusiliptų.
Kepkite maždaug 3-4 minutes iš vienos pusės, kol apačia taps aukso spalvos ir traški. Po to atsargiai apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes iš kitos pusės. Jei blyneliai stori, galite šiek tiek sumažinti ugnį ir kepti ilgiau.
Patiekimo idėjos ir priedų deriniai
Vištienos blyneliai skanūs ir patys savaime, bet tinkamas patiekimas gali juos paversti tikru kulinarijos šedevru. Aš dažniausiai patiekiu juos su grietine ir šviežiais žalumynais. Paprastas, bet labai skanus derinys!
Vasarą mėgstu prie blynėlių duoti šviežių pomidorų ir agurkų salotų. Žiemą puikiai tinka marinuoti agurkėliai arba rauginti kopūstai. Jei norite kažko ypatingo, paruoškite česnakų padažą – sumaišykite grietinę su sutrinu česnaku ir smulkiai pjaustytu krapais.
Vaikai mėgsta šiuos blynėlius su kečupu arba majonezu. Nors aš paprastai stengiuosi vengti tokių padažų, kartais galima ir nusileisti – svarbiausia, kad vaikai valgytų su malonumu!
Jei ruošiate blynėlius šventei ar svečiams, galite juos patiekti kaip užkandį. Padarykite mažesnius blynėlius ir patiekite su įvairiais padažais mažuose dubenuose. Atrodo labai elegantiškai ir skaniai.
Saugojimo ir šildymo patarimai bei variacijų galimybės
Vienas iš didžiausių šių blynėlių privalumų – jie puikiai saugojasi ir šildosi. Šaldytuve jie išlieka šviežūs 3-4 dienas. Tiesiog sudėkite juos į hermetiškai uždaromą indą ir laikykite šaldytuve.
Šildyti galite keptuvėje arba orkaitėje. Keptuvėje užtenka kelių minučių iš kiekvienos pusės vidutinio stiprumo ugnyje. Orkaitėje šildykite 180°C temperatūroje maždaug 10 minučių. Mikrobangų krosnelėje geriau nešildyti – blyneliai gali tapti guminiai.
Jei norite paruošti blynėlius iš anksto, galite juos užšaldyti. Iškepusius blynėlius atvėsinkite, sudėkite į maišelius ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėnesių. Prieš valgant, atšildykite ir pašildykite keptuvėje.
Kalbant apie variacijas, galimybės beveik neribotės. Vietoj vištienos galite naudoti kalakutienos arba kiaulienos. Vegetarų versijai puikiai tiks grybai arba sūris su daržovėmis. Aš kartą dariau blynėlius su lašiša – buvo neįtikėtinai skanūs!
Galite eksperimentuoti ir su prieskoniais. Azijietiškam atspalviui pridėkite šiek tiek sojos padažo ir imbiero. Viduržemio jūros stiliui tiks bazilikas ir džiovinti pomidorai. Meksikietiškai versijai – čili pipirų ir kuminų.
Kada blyneliai tampa šeimos tradicija
Po kelių metų gamindama šiuos blynelius supratau, kad jie tapo ne tik patiekalu, bet ir šeimos tradicija. Mano vaikai dabar patys prašo „mamos blynelių”, o vyras žino, kad kai kepame juos kartu, tai bus jaukus ir skanus vakaras.
Šie vištienos blyneliai – puikus pavyzdys, kaip paprastas receptas gali tapti kažkuo ypatingu. Jie ne tik skanūs ir maistingi, bet ir lengvai pritaikomi prie skirtingų skonių ir poreikių. Nesvarbu, ar kepate juos kasdieniam pietums, ar ruošiate šventei – rezultatas visada džiugins.
Patariu nepabijoti eksperimentuoti ir rasti savo blynelių versiją. Galbūt pridėsite kažką, ko nėra mano recepte, ir tai taps jūsų šeimos ypatingu receptu. Juk geriausi patiekalai gimsta ne tik iš tikslių receptų, bet ir iš meilės, su kuria juos gaminame.