Kai prieš kelis metus pirmą kartą išdrįsau gaminti sluoksniuotą tešlą namuose, maniau, kad tai kažkas neįmanomo. Dabar, po daugybės eksperimentų virtuvėje (ir ne vieno nepavykusio bandymo), galiu drąsiai teigti – mielinė sluoksniuota tešla yra vienas iš gražiausių kulinarijos atradimų. Ji sujungia duonos kvapą su sviesto sluoksniavimo menu, o rezultatas visada stebina.
Šiandien noriu pasidalinti septyniais receptais, kurie tikrai verti jūsų laiko ir pastangų. Kai kurie iš jų paprastesni, kiti – tikri iššūkiai, bet visi be išimties skanūs ir įspūdingi.
Klasikiniai kruasanai – nuo ko viskas prasidėjo
Kruasanai yra tas receptas, kuris mane įtraukė į sluoksniuotos tešlos pasaulį. Pirmą kartą juos gamindama, dariau viską pagal knygą – matavau temperatūrą, skaičiavau laiką, net pirkau specialų termometrą. Dabar suprantu, kad svarbiausia yra pajusti tešlą.
Pagrindinė tešla:
- 500 g kvietinių miltų
- 10 g sausų mielių
- 60 g cukraus
- 10 g druskos
- 300 ml šilto pieno
- 1 kiaušinis
Sluoksniavimui: 250 g šalto sviesto
Tešlą minkyti 8-10 minučių, kol ji tampa elastinga. Po to – į šaldytuvą nakčiai. Rytą prasideda tikrasis darbas: sviestas turi būti plastiškas, bet ne minkštas. Aš jį paprastai ištraukiu iš šaldytuvo prieš 30 minučių ir šiek tiek išminkau.
Sluoksniavimo procesas man primena meditaciją – reikia kantrybės ir ritmo. Iškočioju tešlą į stačiakampį, viduryje paskirstau sviestą, užlanksčiau kraštus. Paskui – tris kartus kočioju ir lankstau, tarp kiekvieno karto laikydama šaldytuve 30 minučių.
Formuoti kruasanus iš pradžių buvo sudėtinga, bet dabar jau darau intuityviai. Svarbiausia – nepertempti tešlos ir palikti pakankamai vietos kilimui.
Pain au chocolat – prancūziškas rytas namuose
Kai jau įvaldžiau kruasanus, norėjosi kažko daugiau. Pain au chocolat tapo mano šeimos favoritu – ypač vaikų. Naudoju tą pačią tešlą kaip kruasanams, tik formuoju kitaip.
Paslaptis slypi šokolade. Iš pradžių naudojau paprastą šokoladą plytelėmis, bet rezultatas nebuvo toks, kokio tikėjausi. Dabar perku specialų šokoladą kepimui arba darau pati iš kakavos ir sviesto.
Šokolado užpildui:
- 100 g tamsaus šokolado
- 2 šaukštai sviesto
- 1 šaukštas cukraus pudros
Šokoladą ištirpinu su sviestu, įmaišau cukrų ir formuoju nedideles lazdelės formos gabalėlius. Juos įdėdu į šaldytuvą, kad sustingtų.
Tešlą pjaunu į stačiakampius, viduryje dedu šokolado lazdelę ir suvynioju. Svarbu gerai užspausti kraštus, kad kepant šokoladas neištekėtų.
Daniškas pyragas su obuoliais – rudens aromatas

Šis receptas man ypač brangus, nes jį išmokau iš savo kaimynės danės. Ji sakė, kad tikrasis daniškas pyragas turi būti ne per saldus ir su daug vaisių.
Naudoju tą pačią sluoksniuotą tešlą, bet pridedu šiek tiek daugiau cukraus – papildomai 20 g. Obuolių pasirinkimas labai svarbus – geriausi yra rūgštesni, kurie kepant nepraras formos.
Obuolių užpildui:
- 4-5 vidutinio dydžio obuoliai
- 50 g rudojo cukraus
- 1 šaukštelis cinamono
- 2 šaukštai krakmolo
- Sauja razinų (neprivaloma)
Obuolius pjaustau plonais griežinėliais, sumaišau su cukrumi ir cinamonu, palieku 15 minučių, kad išleistų sultis. Paskui pridedu krakmolą – jis sugeria perteklinį skystį ir pyragas nebūna per drėgnas.
Tešlą iškočioju, perkeliu į formą, užpilu obuolius ir uždengiu tešlos juostelėmis, suformuodama grotelių raštą. Kepu 180°C temperatūroje apie 35-40 minučių.
Sūrio ir šonkauliukų spiralės – sūriam užkandžiui
Ne visada norisi saldumynų. Kartais reikia kažko sūraus, aromatingo. Šios spiralės – puikus sprendimas vakarėliui ar tiesiog savaitgalio pusryčiams.
Tešlai naudoju mažiau cukraus – tik 20 g vietoj 60 g. Kartais visai jo nededu, jei noriu labai sūraus skonio.
Užpildui:
- 200 g tarkuoto kietojo sūrio
- 150 g smulkiai kapotų šonkauliukų
- 2 šaukštai garstyčių
- Šviežiai maltų pipirų
- Kelios šakelės krapų
Šonkauliukus iš pradžių šiek tiek apkepinu keptuvėje, kad išleistų riebalus ir taptų traškesni. Atvėsinusi sumaišau su sūriu ir prieskoniais.
Tešlą kočioju į stačiakampį, paskirstau garstyčias, užberiu užpildą ir suvynioju į ruloną. Pjaustau 2-3 cm storio griežinėliais ir dėlioju ant kepimo popieriumi iškloto skardos.
Prieš kepimą ištepu išplaktu kiaušiniu ir pabarstau sezamo sėklomis. Kepu 200°C temperatūroje 20-25 minutes.
Cukraus ir cinamono palmės – saldus malonumas
Šis receptas man primena vaikystę ir kepyklos kvapus. Palmės atrodo sudėtingai, bet iš tikrųjų formuoti jas gana paprasta, kai supranti principą.
Tešlą ruošiu kaip kruasanams, bet po sluoksniavimo dar pridedu saldų sluoksnį. Iškočioju tešlą į stačiakampį ir gausiai pabarstau cukraus ir cinamono mišiniu.
Saldžiam sluoksniui:
- 100 g cukraus
- 2 šaukšteliai cinamono
- 50 g ištirpinto sviesto
Pirmiausia tepu tešlą sviestu, paskui barstau cukraus ir cinamono mišiniu. Suvynioju abu tešlos kraštus link vidurio, kad susitiktų centre. Paskui perpjaunu 1,5 cm storio griežinėliais.
Kiekvieną griežinėlį šiek tiek prispaudžiu, kad geriau išlaikytų formą. Dėlioju ant skardos, palikdama pakankamai vietos tarp jų – kepant jie labai išsiplės.
Migdolų ir vyšnių pinigėliai – šventinis desertas
Šis receptas man ypač artimas, nes jį sukūriau savo dukters gimtadieniui. Ji labai mėgsta vyšnias ir migdolus, tai pagalvojau – kodėl nesujungti šių skonių sluoksniuotoje tešloje?
Naudoju šiek tiek pakeistą tešlą – pridedu migdolų ekstrakto ir sumažinu cukraus kiekį.
Tešlos papildymai:
- 1 šaukštelis migdolų ekstrakto
- 40 g cukraus (vietoj 60 g)
Užpildui:
- 200 g šaldytų vyšnių (be kauliukų)
- 80 g maltų migdolų
- 60 g cukraus
- 2 šaukštai krakmolo
- 1 kiaušinio baltymas
Vyšnias iš pradžių ištirpinu ir nusunkiu perteklinį skystį. Sumaišau su migdolais, cukrumi ir krakmolu. Atskirai išplaku baltymą ir atsargiai įmaišau į mišinį.
Tešlą iškočioju ir išpjaunu apskritus gabalus. Viduryje dedu užpildo, kraštus užlenkiu ir formuoju nedidelius maišelius. Prieš kepimą patepu kiaušiniu ir pabarstau smulkintais migdolais.
Nutella ir banano rulonas – vaikų favoritas
Kai namuose atsiranda Nutella, vaikai jau žino, kad bus kažkas skanus. Šis rulonas – puikus būdas panaudoti sluoksniuotą tešlą greitam ir skaniam desertui.
Tešlą darau paprastesnę – be kiaušinio ir su mažiau sviesto sluoksniavimui (150 g vietoj 250 g). Ji vis tiek išeina sluoksniuota, bet lengvesnė.
Užpildui:
- 150 g Nutella arba kitos riešutų pastos
- 2-3 bananai
- Sauja smulkintų riešutų
Bananai turi būti prinokę, bet ne per minkšti. Juos pjaustau įstrižai, kad gabalėliai būtų gražesni.
Tešlą iškočioju į stačiakampį, paskirstau Nutella, išdėlioju banano griežinėlius ir pabarstau riešutais. Suvynioju į ruloną ir šiek tiek prispaudžiu, kad geriau laikytųsi.
Kepu 190°C temperatūroje 25-30 minučių. Dar šiltą pjaustau ir pateikiu su ledais arba grietinėle.
Kai tešla tampa menu ir širdies reikalu
Po visų šių metų darbo su sluoksniuota tešla suprantu, kad tai ne tik receptai – tai tikras menas. Kiekvienas sluoksnis, kiekvienas užpildas, kiekvienas formavimo judesys turi savo istoriją.
Svarbiausia, ką išmokau – nebijoti eksperimentuoti. Jei šiandien neturite vyšnių palmėms, pabandykite su braškėmis, jei baigėsi Nutella, padarykite su džemu. Sluoksniuota tešla atlaidžiai priima beveik bet kokį užpildą.
Dar vienas dalykas, kurį norėčiau pabrėžti – nepulkite iš karto gaminti visų septynių receptų. Pradėkite nuo kruasanų, įvaldykite techniką, pajuskite tešlą. Paskui jau drąsiai eikite prie sudėtingesnių variantų.
Ir nepamirškite – net jei pirmas bandymas nepavyks tobulai, vis tiek bus skanu. Mano pirmieji kruasanai buvo panašūs į akmenėlius, bet šeima juos suvalgė su tokiu entuziazmu, kad supratau – einu teisingu keliu.
Dabar, kai virtuvėje sklinda šviežiai keptų kruasanų kvapas, žinau, kad diena prasidės gerai. O jei dar spėju paruošti pain au chocolat vaikams į mokyklą – tai jau tikra pergalė. Sluoksniuota tešla ne tik pamaitina, bet ir sujungia šeimą, kuria prisiminimus ir dovanoja tą ypatingą jausmą, kad namuose viskas gerai.