Uzbekiškas plovas: kvapnus vištienos ir prieskonių derinys jūsų stalui

Kai kalbame apie Vidurio Azijos virtuvę, pirmiausia į galvą ateina plovas – patiekalas, kuris suvienija šeimas ir draugus prie bendro stalo. Uzbekiškas plovas su vištiena yra ne tik sotus ir skanus patiekalas, bet ir tikra kulinarinė ceremonija, kuri atskleidžia šios šalies virtuvės paslaptis. Šis patiekalas, kuris uzbekų kalba vadinamas „osh”, yra daugiau nei tik maistas – tai kultūros dalis, perduodama iš kartos į kartą.

Plovas nėra paprastas ryžių patiekalas su mėsa. Tai sudėtinga prieskonių, tekstūrų ir skonių simfonija, kur kiekvienas ingredientas atlieka svarbų vaidmenį. Vištienos versija yra švelnesnis ir lengvesnis variantas, palyginti su tradiciniu avienos plovu, tačiau jis nė kiek nenusileidžia skoniu ir aromatu.

Istorija ir tradicijos: kaip gimė šis patiekalas

Plovas turi gilias šaknis Uzbekistano istorijoje. Legenda pasakoja, kad šį patiekalą sukūrė pats Aleksandras Makedonietis, norėdamas paruošti maistingą ir energijos suteikiantį patiekalą savo kariams. Nors tai tik legenda, tikrai žinoma, kad plovas buvo populiarus tarp pirklių, keliavusių Šilko keliu – jis buvo maistingas, ilgai negedantis ir lengvai paruošiamas didžiuliuose katiluose.

Uzbekistane plovas ruošiamas ypatingomis progomis: vestuvėms, gimtadieniams, religinėms šventėms. Tradiciniu būdu jį ruošia vyrai, naudodami specialius didelius ketaus katilus, vadinamus „kazan”. Šis patiekalas simbolizuoja svetingumą ir bendruomeniškumą – juk vienas katilo turinys gali pamaitinti dešimtis žmonių.

Vištienos plovas atsirado kaip alternatyva tradiciniam avienos variantui, ypač populiari tarp tų, kurie nori lengvesnio, bet ne mažiau skanaus patiekalo. Šis variantas tapo ypač mėgstamas šeimose su vaikais ir tarp žmonių, kurie rūpinasi sveikesniu maistu.

Ingredientų pasirinkimas: kokybė lemia viską

Autentiškas uzbekiškas plovas prasideda nuo teisingų ingredientų pasirinkimo. Ryžiai – tai pagrindas ir jie turi būti ilgagrūdžiai. Idealiausia rinktis basmati arba jasmine veislės ryžius, kurie neprilimpa ir išlaiko savo formą. Uzbekistane naudojami specialūs „devzira” ryžiai, bet juos sunku rasti mūsų parduotuvėse.

Vištiena turi būti šviežia ir kokybiška. Geriausia rinktis šlauneles su kaulu – jos suteiks daugiau skonio ir sultingumo. Galima naudoti ir krūtinėlę, bet tada reikės papildomai pasirūpinti, kad mėsa neliktų sausa.

Svogūnai – dar vienas svarbus elementas. Reikia daug svogūnų, nes jie suteiks patiekalui saldumą ir gilų skonį. Morka taip pat būtina – ji ne tik suteiks spalvos, bet ir natūralaus saldumo.

Prieskoniai – čia slypi tikroji plovas širdis. Būtini: kmynai, kurkuma, raudonasis pipiras, česnakų galvutės. Jei rasite pridėkite specialų plovui skirtą prieskonių mišinį.

Ruošimo technikos: žingsnis po žingsnio

Plovo ruošimas – tai ne tik ingredientų suvienijimas, bet ir tikslus technologinis procesas. Pradėkite nuo aliejaus pašildymo dideliame, storo dugno puode arba katile. Aliejus turi būti gerai įkaitęs – tai svarbu.

Pirmiausia kepkite vištienos gabalus, kol jie gražiai apskrus iš visų pusių. Neišimkite mėsos – tiesiog pastumkite ją į vieną puodo pusę. Kitoje pusėje kepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie taps auksinės spalvos. Šis etapas labai svarbus – svogūnai turi būti gerai iškepti, bet ne sudeginti.

Pridėkite morkas, supjaustytas stambiais brūkšneliais. Kepkite, kol jos šiek tiek suminkštės. Dabar prieskonių laikas – berkite juos ant daržovių ir mėsos, gerai išmaišykite. Kvapas virtuvėje turėtų tapti nepaprastai intensyvus.

Užpilkite vandens tiek, kad jis dengtų visus ingredientus maždaug 2-3 cm. Įdėkite česnakų galvutes, tik nulupkite viršutinį sluoksnį. Verdant sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 40-50 minučių.

Ryžių paruošimas: svarbiausias etapas

Uzbekiškas plovas. Nuotrauka: https://pixabay.com

Ryžiai – tai momentas, kuomet daugelis šeimininkių padaro klaidas. Pirmiausia ryžius reikia gerai išplauti šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Tai pašalins perteklinį krakmolą ir užtikrins, kad ryžiai nesulips.

Kai mėsa ir daržovės jau beveik paruoštos, atsargiai išdėliokite ryžius ant viršaus lygiu sluoksniu. Nepilkite chaotiškai – ryžiai turi gulėti tolygiai. Dabar atsargiai įpilkite karšto vandens tiek, kad jis dengtu ryžius maždaug 1,5-2 cm.

Čia svarbu nepersūdyti – ragaukite skystį ir koreguokite druskos kiekį. Atsiminkite, kad mėsa ir daržovės jau turi skonį, o ryžiai absorbuos visus aromatus.

Didele ugnimi virkite, kol vanduo beveik visiškai išgaruos. Tada sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite puodą ir virkite dar 25-30 minučių, svarbu nepakelti dangčio kol ryžiai išvirs.

Patiekimo kultūra ir tradicijos

Uzbekistane plovas patiekiamas ypatingai. Tradiciniu būdu jis dedamas į didelę apvalę lėkštę – „lyagan”, o aplink susėda visi šeimos nariai ir svečiai. Valgoma rankomis arba šaukštu, bet visada iš bendro indo.

Prieš patiekiant, plovą reikia atsargiai išmaišyti, kad mėsa ir daržovės pasiskirstytų tolygiai su ryžiais.

Prie plovo tradiciškai patiekiama šviežių daržovių salotų, marinuotų daržovių arba paprasčiausiai šviežių pomidorų ir agurkų. Gėrimas – žalioji arbata, kuri padeda virškinimui ir subalansuoja riebalų skonį.

Svarbu paminėti, kad plovas skaniausias iš karto po paruošimo, kol jis dar karštas ir kvapnus. Tačiau jei liko, kitą dieną jis taip pat bus skanus – tik šiek tiek kitokio skonio.

Variacijos ir modernūs sprendimai

Nors tradicija svarbi, šiuolaikinėje virtuvėje galima eksperimentuoti. Kai kurios šeimininkės prideda razinų ar džiovintų abrikosų – tai suteikia patiekalui švelnų saldų akcentą. Kiti mėgsta pridėti žirnelių arba kitų ankštinių daržovių.

Jei neturite didelio katilo, galite ruošti plovą ir įprastame puode, tik reikės daugiau dėmesio skirti temperatūros kontrolei. Šiuolaikinės šeimininkės net naudoja multicooker’ius, nors tai ir nėra tradiciškas būdas.

Vegetariškam variantui galite pakeisti vištienos gabalus grybais arba daržovėmis. Nors tai jau nebus tikras plovas, bet skonių harmonija išliks panaši.

Prieskonių eksperimentai taip pat galimi – galite pridėti šafrano, jei norite prabangesnio skonio arba berbero prieskonių mišinio, jei mėgstate aštresnį skonį.

Kai kvapai papasakoja istorijas

Uzbekiškas plovas su vištiena – tai ne tik patiekalas, bet ir kelionė į tolimą kultūrą, kur maistas yra bendravimo ir šventės priemonė. Ruošdami šį patiekalą mes ne tik maitiname savo šeimas, bet ir prisiliečiame prie tūkstantmečių tradicijų.

Kiekvienas plovas yra unikalus, nes kiekviena šeimininkė įdeda savo meilę ir supratimą. Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais, bet nepamirškite pagrindinių principų – kokybiškai ingredientai, kantrybė ir meilė tam, ką darote.

Šis patiekalas moko mus, kad geriausi dalykai gyvenime reikalauja laiko ir dėmesio. Plovo negalima paskubinti – jis turi savo ritmą ir savo laiką. Galbūt būtent dėl to jis taip suvienija žmones – ruošimo procesas pats savaime tampa bendravimu ir laukimu.

Taigi, kitą kartą, kai norėsite kažko ypatingo savo stalui, prisiminkite uzbekišką plovą. Jis atneš į jūsų namus ne tik nuostabų skonį, bet ir šilumą, kuri gimsta, kai maistas ruošiamas su meile ir dalijamasi su artimaisiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų