Cukinijos ant stalo: 2 skanūs receptai. Įspėjimas: norėsis kartoti!

Rudens derlius jau čia, o cukinijos – tikras šio sezono hitas! Jei jūsų daržas ar šaldiklis tiesiog sprogsta nuo šių žalių grožybių, turiu puikių žinių. Šiandien pasidalinsiu dviem receptais, kurie tikrai pakeiks jūsų požiūrį į cukiniją. Pamirškit nuobodžius troškinius – mes gaminam kažką tikrai ypatingo!

Kodėl cukinija – tikras kulinarijos deimantėlis

Cukinija yra vienas iš tų produktų, kuriuos dažnai neįvertinam. O veltui! Šis daržovės šedevras gali virsti bet kuo – nuo saldžių pyragų iki traškių užkandžių. Jos neutralus skonis puikiai dera su įvairiausiais prieskoniais, o tekstūra… na, čia ir prasideda tikroji magija!

Kas man labiausiai patinka cukinijoje? Ji sugeria visus aplinkui esančius skonius kaip kempinė, bet išlaiko savo unikalų charakterį. Plius, ji pilna vitaminų ir mineralų, o kalorijų – vos keletas. Idealus pasirinkimas tiems, kas nori skaniai pavalgyti ir nesijausti kalti.

Pirmasis hitas: cukinijų ir fetos sūrio blyneliai

Šie blyneliai – tai tikras sprogimas burnoje! Traškūs iš išorės, minkšti viduje, su pikantišku fetos sūrio akcentu. Idealūs pusryčiams, pietums ar net vakarienei su šviežių salotų garnyru.

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 2 vidutinio dydžio cukinijos (apie 600 g)
  • 150 g fetos sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai miltų
  • 2 šaukštai smulkiai kapotų krapų
  • 1 šaukštas kapotų mėtų lapelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Alyvuogių aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

Pirmiausia cukinijas nuplaukite ir nuskuskite stambiu šukuokliu. Čia svarbus momentas – gautą masę būtinai reikia gerai išspausti! Sudėkite trintą cukiniją į švarų virtuvės rankšluostį ir stipriai suspauskit, kad išeitų kuo daugiau skysčio. Jei to nepadarysite, blyneliai bus per drėgni ir nepavyks.

Fetos sūrį sutrinkite šakute į smulkius gabaliukus. Nesiekite idealaus vienalytiškumo – gabaliukai suteiks papildomo tekstūros kontrastų. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite miltus, druską ir pipirus.

Dabar sujunkite visus ingredientus: išspaustą cukiniją, fetos sūrį, kapotus žolynus. Gerai išmaišykite – tešla turėtų būti pakankamai tiršta, kad galėtumėte formuoti blynukus.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų vidutinio stiprumo ugnyje. Šaukštu dėkite tešlą ir lengvai spustelėkite, formuodami apvalius blynukus. Kepkite po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol taps auksiniai ir traškūs.

Antrasis šedevras: cukinijų ir šokolado keksas

Taip, teisingai girdėjote – cukinija ir šokoladas! Šis derinys skamba keistai, bet rezultatas tiesiog nuostabus. Cukinija daro keksą neįtikėtinai drėgną ir minkštą, o šokoladas… na, šokoladas yra šokoladas!

Ingredientai:

  • 2 stiklinės tarkuotos cukinijos
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės kakavos miltelių
  • 1 stiklinė cukraus
  • 1/2 stiklinės augalinio aliejaus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 šaukštelis kepimo sodos
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 100 g tamsaus šokolado gabaliukų

Gaminimo subtilybės, kurios lemia sėkmę

Cukinijų keksui cukiniją tarkuokite smulkiai – ji turi beveik „išnykti” tešloje. Skirtingai nei blynukams, čia cukinijos nereikia spausti! Jos natūralus drėgnumas ir yra tas, ko mums reikia.

Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus: miltus, kakavos miltelius, cukrų, kepimo sodą ir druską. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite aliejų ir vanilės ekstraktą.

Sausus ir šlapius ingredientus sujunkite atsargiai – nemaišykite per ilgai, nes keksas gali tapti kietas. Galiausiai įmaišykite tarkuotą cukiniją ir šokolado gabaliukus.

Tešlą supilkite į išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepkite 45-50 minučių, kol medinis pagaliukas, įdurti į centrą, išeis švariai.

Patarimai idealiam rezultatui

Blynukams rinkitės jaunas, mažas cukinijas – jos mažiau vandeningos ir turi subtilesnį skonį. Jei turite tik stambias, būtinai išimkite sėklas.

Keksui tinka bet kokio dydžio cukinijos, net ir tos didžiulės, kurias kartais randame pamiršę darže. Tik nepamirškite nuimti žievės, jei ji per kieta.

Abu receptai puikiai tinka ruošimui iš anksto. Blynukus galite iškepti ir sušaldyti – vėliau tik pašildykite orkaitėje. Keksas net gerėja po dienos – skoniai geriau susijungia.

Variacijų ir eksperimentų erdvė

Blynukuose fetos sūrį galite pakeisti ricotta arba net smulkiai tarkuotu kietu sūriu. Mėtų vietoj galite naudoti baziliką ar petražoles. Norint aštresnio skonio, pridėkite šiek tiek čili dribsnių.

Kekse šokolado gabaliukus galima pakeisti riešutais, džiovintais vaisiais ar net kokoso drožlėmis. Kakavos vietoj galite pridėti cinamono ir riešutmušės – gausis nuostabus rudeniškas skonis.

Kai cukinija tampa šeimos favoritu

Štai ir viskas! Du receptai, kurie tikrai pakeis jūsų santykį su cukinija. Blynukai taps jūsų šeimos pusryčių žvaigžde, o keksas – nepakeičiamu desertu, kai norisi kažko saldaus, bet ne per sunkaus.

Geriausias dalykas šiuose receptuose – jie abu labai atlaidūs klaidoms. Net jei šiek tiek nukrypsite nuo proporcijų, rezultatas vis tiek bus skanus. O svarbiausia – niekas net neįtars, kad valgo daržoves!

Taigi, kviečiu eksperimentuoti, keisti, pritaikyti prie savo šeimos skonio. Cukinija – tai drobė, ant kurios galite kurti kulinarijos šedevrus. O šie du receptai – puikus startas jūsų kūrybinei kelionei!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų