Mėlynių keksiukai, kurie tirpsta burnoje

Kai pirmą kartą išbandžiau šį mėlynių keksiukų receptą, net neįsivaizdavau, kad rezultatas bus toks stulbinantis. Paprastai esu gana skeptiška dėl visų tų „tirpsta burnoje” pažadų, bet šie keksiukai tikrai pateisino lūkesčius. Jie tokie švelnūs ir purus, kad atrodo, jog ištirpsta ant liežuvio dar nepradėjus kramtyti.

Paslaptis slypi ne tik ingredientuose, bet ir technikos smulkmenose, kurias per metus išmokau eksperimentuodama virtuvėje. Dabar noriu pasidalinti visomis savo paslaptimis, kad ir jūs galėtumėte namuose pagaminti tokius pat nuostabius keksiukus.

Kodėl šie keksiukai tokie ypatingi

Daugelis žmonių mano, kad geri keksiukai – tai tiesiog sumaišyti ingredientai ir įkišti į orkaitę. Bet tikroji paslaptis slypi proporcijose ir technikos subtilybėse. Šiame recepte naudoju specialų miltų ir skysčių santykį, kuris sukuria neįtikėtiną tekstūrą.

Svarbiausia – nenaudoju per daug cukraus. Daugelis receptų yra pernelyg saldūs, o tai užgožia mėlynių skonį ir daro tešlą per sunkią. Mano versijoje cukraus kiekis idealiai subalansuotas, kad keksiukai būtų saldūs, bet ne per daug.

Dar vienas svarbus momentas – rūgšti grietinėlė. Ji ne tik suteikia švelnią rūgštelę, bet ir reaguoja su kepimo soda, sukurdama tą purumą, dėl kurio keksiukai tampa tokie lengvi. Be to, rūgšti grietinėlė išlaiko drėgmę, todėl keksiukai lieka minkšti net ir kitą dieną.

Ingredientų pasirinkimo gudrybės

Mėlynės – čia tikrai neverta taupyti. Šviežios mėlynės duoda geriausią rezultatą, bet jei ne sezonas, užšaldytos taip pat puikiai tinka. Tik nepamirškite jų nepratirpdyti! Užšaldytas mėlynes dėkite tiesiai į tešlą – taip jos neišleis per daug sulčių ir nesugadins tekstūros.

Miltai – naudoju paprastus kvietinius miltus, bet yra vienas triukas. Prieš matuodama miltus persijoju. Tai gali atrodyti kaip nereikalingas žingsnis, bet patikėkite manimi – skirtumas akivaizdus. Persijoti miltai padaro tešlą lengvesnę ir puresnę.

Sviestas turi būti kambario temperatūros. Jei pamiršote jį iš anksto išimti, galite greitai suminkštinti mikrobangų krosnelėje – 10-15 sekundžių pakaks. Bet atsargiai, neištirpdykite visiškai!

Kiaušiniai taip pat turėtų būti kambario temperatūros. Šalti kiaušiniai gali sutraukti sviestą ir tešla taps netolygi. Jei pamiršote juos išimti iš šaldytuvo, pamerkite į šiltą vandenį kelioms minutėms.

Tešlos gaminimo subtilybės

Čia prasideda tikroji magija. Pirmiausia išplakite sviestą su cukrumi, kol masė taps puri ir šviesesnė. Tai užtrunka apie 3-4 minutes ir neskubėkite, šis žingsnis labai svarbus galutinei tekstūrai.

Kiaušinius pridėkite po vieną, kiekvieną gerai išplakdami. Tada pridėkite vanilės ekstraktą. Aš naudoju tikrą vanilės ekstraktą, ne dirbtinį aromatą – skirtumas tikrai jaučiamas.

Dabar ateina kritiškiausias momentas – sausųjų ir šlapių ingredientų sujungimas. Miltus su kepimo soda ir druska sumaišykite atskirame dubenyje. Tada pridėkite juos prie sviesto masės pakaitomis su rūgščia grietinėle, pradėdami ir baigdami miltais.

Štai čia daugelis padaro klaidą – per daug maišo tešlą. Maišykite tik tiek, kiek reikia ingredientams susimaišyti. Jei per daug maišysite, keksiukai bus kieti. Keletas miltų gumulėlių – visiškai normalus dalykas.

Mėlynių paruošimas ir įmaišymas

Mėlynių keksiukai. Nuotrauka: https://pixabay.com

Prieš dėdami mėlynes į tešlą, jas reikia paruošti. Šviežias mėlynes nuplaukite ir gerai nusausinkite. Užšaldytas – tiesiog išimkite iš šaldiklio.

Dabar svarbus triukas: mėlynes apibarstykite šiek tiek miltų ir atsargiai sumaišykite. Šis miltų sluoksnelis padės mėlynėms nesigrimzti į keksiuko dugną kepimo metu. Naudokite maždaug vieną šaukštą miltų pusei stiklinės mėlynių.

Mėlynes į tešlą įmaišykite rankomis arba medinių šaukštu – labai atsargiai, kad jų nesutrintumėte. Keletas spragtelėjusių mėlynių suteiks gražų mėlyną atspalvį tešlai, bet nepersistenkite.

Kepimo proceso paslaptys

Orkaitę būtinai įkaitinkite iš anksto iki 190°C. Keksiukų formas ištepkite sviestu arba išklokite popieriniais įdėklais. Aš dažnai naudoju silikonines formas – iš jų lengviau išimti ir lengviau plauti.

Tešlą pildykite į formas užpildydami maždaug 2/3 tūrio. Jei pripilsite per daug, keksiukai iškils per kraštus ir neteks gražios formos. Per mažai – bus per maži ir sausi.

Kepkite 18-22 minutes. Tikrinkite pagaliuku – jei ištraukus jis švarus arba su keliais tešlos trupinėliais, keksiukai gatavi. Viršus turėtų būti aukso spalvos ir spustelėjus turėtų atsigauti.

Štai dar vienas svarbus momentas – neatidarykite orkaitės durų pirmąsias 15 minučių! Staigus temperatūros pokytis gali priversti keksiukus nusėsti.

Aušinimas ir saugojimas

Iškepusius keksiukus palikite formose 5 minutes, tada atsargiai išimkite ir dėkite ant grotelių aušti. Jei bandysite išimti per anksti jie gali subyrėti.

Visiškai atvėsusius keksiukus galite saugoti hermetiškame inde iki 3 dienų. Bet tiesą sakant, mano namuose jie retai išlieka ilgiau nei dieną – per skanūs!

Jei norite juos užšaldyti, supakuokite į maišelius ir galėsite saugoti iki 3 mėnesių. Atitirpinti geriausia kambario temperatūroje – užtrunka apie valandą.

Kai viskas susideda į vieną skanų paveikslą

Žinote, kas man labiausiai patinka šiuose keksiukuose? Tai, kad jie puikiai tinka bet kokiai progai. Rytais su kava, popietę su arbata, vakarais kaip desertas. Jie ne per saldūs, ne per sunkūs – tiesiog idealūs.

Mano vaikai juos tiesiog dievina, o svečiai visada klausia recepto. Kartais pridedu citrinų žievės trupinėlių arba šiek tiek cinamono – eksperimentuokite ir jūs! Bet ir pagal bazinį receptą jie nuostabūs.

Pats svarbiausias patarimas – nebijokite eksperimentuoti. Jei pirmas bandymas nebus tobulas, tai normalu. Man irgi prireikė kelių bandymų, kol gavau tiksliai tokią tekstūrą, kokios norėjau. Bet kai pagaliau pavyks, suprasite, kad visi tie bandymai buvo verti rezultato.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Į viršų